fbpx

Hva fikk du gitt bort i julen?

Hva fikk du gitt bort i julen?
“Det jeg fikk av å gi, var langt større enn hva jeg fikk av å bare være mottaker”

Desember har tatt oss med alt det gode og det utfordrende som denne måneden fører med seg. Som småbarnsforelder kjenner jeg tidsklemma klemme på steder jeg ikke trodde fantes. Det er nesten den samme opplevelsen som å kjenne muskelgrupper du ikke har tenkt over at eksisterte før dagen etter en hard treningsøkt.
Det er julekalender til barna, gaver til familien, gaver til venner og kolleger. Og det ligger neste en uskreven regel om å overgå seg selv fra fjoråret. Når dette crescendoet av en kjøpefest har landet og roen kan komme 1. juledag, kommer spørsmålet fra dem rundt deg: ”Hva fikk du til jul?” Men sjeldent aller aldri kommer spørsmålet: ”Hva fikk du gi bort i julen?”

Det sies at vi bor i verdens rikeste land, men jeg er litt usikker på om dette totalt sett er riktig. Joda, vi har mer penger, større boliger, flere biler, stadig flere har hytter og båter, og vi reiser til mer eksotiske feriemål enn tidligere. Men vi har blitt et folk som bare puster inn igjen og igjen, men helt har glemt at vi kommer til å dø om vi ikke puster ut. Du kan prøve så lenge du orker. Jeg synes jeg kan ane symptomene av å bare trekke pusten, uten å la utpusten bli en del av livet.

For noen år siden fikk jeg gleden av å jobbe med flyktningebarn og barn fra innvandrerfamilier. Mange av disse kom fra traumatiserte bakgrunner og flere hadde vært på en opprivende reise fra noe trygt til noe ukjent. Dette skaper ikke stabile rammer for en god oppvekst.
Men i løpet av de årene jeg jobbet med disse barna oppdaget jeg noe som for meg var revolusjonerende: Det jeg fikk av å gi, var langt større enn det jeg fikk av å bare være en mottaker! Sett fra mitt ståsted var det nesten viktigere for meg at JEG fikk muligheten til å gi enn det var for barna å ta imot.

Vi er velsignet for å kunne velsigne, dermed vil vi igjen bli velsignet for enda mer å være til velsignelse for andre. La denne julen bli en jul hvor vi ikke glemmer å puste ut av alle våre velsignelser til dem som ikke har. Julen er ikke bare for noen få, men for oss alle. La oss være med å trekke himmel ned på jord. Skyve de mørke skyene bort så vi kan se stjernene. Gjøre julens evangelium tilgjengelig  for alle. Gud som ønsket å komme oss så nær og bli et menneske midt i alt kaoset for å frelse oss fra fortapelsen. Han gav oss alt. La oss gi dette videre og lære oss å puste ut.